Jest wiosna, za oknem słoneczna pogoda. Jak jest wiosna to jeszcze trochę i będziemy mieli Wielkanoc. Do
wielkanocnych potraw, które co roku goszczą na moich stole dołączam faszerowane
jajka. Za zwykłymi jajkami, gotowanymi na twardo nie przepadam- ale te, faszerowane mogłabym jeść codziennie. Są przepyszne, łatwe do wykonania i
tanie. Połączenie pieczarek, świeżego ogórka i natki pietruszki jest rewelacyjne. Jeśli zostanie Wam trochę farszu to z powodzeniem może posłużyć on jako pasta do chleba.
Składniki:
- 8 jajek
- 6 średniej wielkości pieczarek
- mały ugotowany ziemniak
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1/2 ogórka wężowego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- chilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki z czosnkiem podsmażamy na oliwie do czasu aż grzyby odparują nadmiar wody. Z pęczka pietruszki odkładamy kilka listków do ozdoby. Resztę drobno siekamy. Jajka obieramy ze skorupek. 2 jajka w całości kroimy w drobną kostkę. 6 jajek przekrawamy na pół, wydrążamy żółtka. Dodajemy do posiekanych jajek. Ziemniaka i ogórka kroimy w kostkę. Dodajemy do posiekanych jajek. Wszystkie składniki farszu łączymy z majonezem i jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Połówki jajek napełniamy farszem. Dekorujemy natką. Każdą połówkę jajka posypujemy szczyptą chilli.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Koszt przygotowania: ok. 10 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz