3/28/2017

Sernik na zimno

To nie prawda, że będąc na diecie nie można jeść słodkiego. W weekend pozwalam sobie na słodki podwieczorek. Szukam wtedy przepisów na różnego rodzaju ciasta czy ciasteczka w wersji fit. Przerabiam je po swojemu i wtedy z czystym sumieniem mogę się delektować takim właśnie pysznym sernikiem. Ciasto to robi się na prawdę bardzo szybko. Do jego wykonania nie trzeba też  wielu składników, więc jest tanie w wykonaniu. Sernik na zimno polecam wszystkim łasuchom, szczególnie tym będącym na diecie.


Składniki (tortownica o średnicy 26 cm):
spód

  • 20 dag płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 kostki masła
masa serowa

  • 50 dag twarogu sernikowego mielonego
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem)
  • 7 łyżeczek żelatyny
wierzch

  • garść suszonych moreli
  • garść płatków owsianych
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżeczka masła
Sposób przygotowania: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Masło podgrzewamy w małym rondelku. Łączymy ze sobą płatki, masło i miód. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Ser miksujemy z cukrem. W osobnym naczyniu miksujemy jogurt naturalny z rozpuszczoną żelatyną. Masę sernikową miksujemy z jogurtem. Wykładamy na owsiany spód. Morele kroimy w paseczki. Posypujemy wierzch ciasta. Ozdabiamy płatkami owsianymi. Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Dekorujemy. Schładzamy w lodówce do czasu aż ciasto stężeje.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: ok. 30 minut plus schładzanie ciasta
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

4 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger