
W niedzielę na mym stole po raz kolejny gościł
kurczak. Mimo, że ostatnio nie jadamy innego mięsa ten typ mięsa mi się jeszcze nie znudził. W takiej formie mogłabym go jeść niemal codziennie. Nie spodziewałam się, że kurczak wyjdzie aż tak smaczny. Mięso z kurczaka zapiekamy w pomidorowym sosie. Jakby tego było mało przykrywamy pyszną chlebową kruszonką. Kurczak pod chlebową pierzynką z powodzeniem można podać na różnego rodzaju
uroczystościach rodzinnych, czy rozkoszując się winem przy
kolacji. Mięso jest soczyste i kruche. Mogłabym go jeść więcej i więcej.... a to niestety nie wskazane:)
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- 2 tosty z ciemnego pieczywa
- 1/2 cytryny
- natka pietruszki
- 2 puszki pomidorów
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- cukier
- 2 łyżki oliwy z oliwek
marynata
- 4 łyżki musztardy delikatesowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piersi przekrawamy wzdłuż na pół, tak żeby powstało 6 kotletów. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Krótko przesmażamy z każdej strony na złoty kolor. Marnujemy mięso. Pomidory z puszki doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Wykładamy mięso. Tosty kruszymy. Natkę drobno siekamy. Łączymy z chlebem. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Chlebową pierzynką przykrywamy mięso. Pieczemy w 180 stopniach C. przez ok. 45 minut.
Ilość porcji: 6 szt
Czas przygotowania: ok. 1,15 h
Koszt przygotowania: ok. 25 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz