3/08/2017

Kurczak z rozmarynem

Drób to mięso, które ze względu na niską kaloryczność jest bardzo popularne przy wielu dietach. W celu uniknięcia smażenia można je ugotować na parze albo upiec w piekarniku. Ja tym razem postawiłam na pieczenie. Pieczone piersi z kurczaka zawsze wydawały mi się jednak zbyt suche. Tym razem więc postanowiłam mięso upiec w folii. Dzięki temu kurczak był kruchy i soczysty. Mięso warto zamarynować dzień wcześniej. Dzięki rozmarynowi piersi z kurczaka mają wspaniały aromat i smak. Mięso jest delikatne i kruche. W sezonie letnim polecam tak przygotowane piersi wrzucić na ruszt- będzie to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej kiełbasy z grilla.

Składniki:

  • 6 pojedynczych piersi z kurczaka
  • 2-3 gałązki rozmarynu
marynata

  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oliwę z oliwek łączymy z sosem sojowym i octem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku papryką i solą. Dokładnie mieszamy. Mięso wkładamy do marynaty. Odstawiamy na min. 2 godziny.  Folię dzielimy na mniejsze kawałki. Gałązki rozmarynu dzielimy tak, żeby powstało 6 kawałków. Mięso wykładamy na folię. Na każdym kawałku mięsa układamy rozmaryn. Ciasno owijamy mięso. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-45 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami i surówkami.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: ok. 1 h plus marynowanie
Koszt przygotowania: ok. 25 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger