Drób to mięso, które ze względu na niską kaloryczność jest bardzo popularne przy wielu dietach. W celu uniknięcia smażenia można je ugotować na parze albo upiec w piekarniku. Ja tym razem postawiłam na pieczenie. Pieczone piersi z kurczaka zawsze wydawały mi się jednak zbyt suche. Tym razem więc postanowiłam mięso upiec w folii. Dzięki temu kurczak był kruchy i soczysty. Mięso warto zamarynować dzień wcześniej. Dzięki rozmarynowi piersi z kurczaka mają wspaniały aromat i smak. Mięso jest delikatne i kruche. W sezonie letnim polecam tak przygotowane piersi wrzucić na ruszt- będzie to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej kiełbasy z grilla.
Składniki:
- 6 pojedynczych piersi z kurczaka
- 2-3 gałązki rozmarynu

- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki octu balsamicznego
- łyżka jasnego sosu sojowego
- łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki soli
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: ok. 1 h plus marynowanie
Koszt przygotowania: ok. 25 zł










Brak komentarzy:
Prześlij komentarz