3/09/2017

Kurczak z porem i ananasem

Kolejna moja propozycja na pysznego kurczaka w wersji fit. Tym razem nie z rozmarynem jak ostatnio. Miałam ochotę na połączenia mięsa z owocami i padło na ananasy. W lodówce zalegał por, więc trzeba było wymyślić jakieś danie, z tego co aktualnie mam w lodówce. Bardzo lubię połączenie pora i ananasa w sałatce, tym razem postanowiłam spróbować takiego połączenia w wersji na ciepło. Piersi wyszły w smaku rewelacyjne. Połączenie ostrego pora i ananasa okazało się strzałem w dziesiątkę. Pyszne i bardzo kruche mięso podbiło serca moich domowników. Proszą ciągle o więcej. Jako, że piersi z kurczaka przygotowane w ten sposób robi się na prawdę szybko to prośby domowników zostaną spełnione.

Składniki:

  • 6 pojedynczych piersi z kurczaka
  • 1 por
  • ananas w puszce (u mnie krojony)
  • 6 łyżeczek curry
  • 6 łyżeczek tymianku
marynata

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pieprz cytrynowy
  • sól
Sposób przygotowania: Oliwę z oliwek łączymy z octem balsamicznym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym. Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Smarujemy z każdej strony marynatą. Odstawiamy na minimum 2 godziny. por kroimy w krążki. Odrywamy kawałki folii aluminiowej. Wykładamy na nią mięso. Każdą pierś obficie posypujemy porem. Wykładamy po łyżce ananasa. Posypujemy tymiankiem (1 łyżeczka) i curry (1 łyżeczka). Polewamy sosem z ananasa (2 łyżki). Ciasno zwijamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 45 minut.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1,15 h + marynowanie mięsa
Koszt przygotowania: ok. 35 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger