Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być więc bardzo pożywne, bogate kalorycznie, żeby mogło dostarczać nam dużo energii na cały dzień. Będąc na diecie powinniśmy o tym szczególnie pamiętać. Od dłuższego czasu w mojej kuchni zalegało kilka sztuk bananów, nie za bardzo wiedziałam co z nimi zrobić. Poszukałam trochę przepisów w internecie i trafiłam na placuszki bananowe. Pomieszałam kilka przepisów, dodałam coś od siebie- i tak powstały pyszne śniadaniowe
placuszki. Do ich wykonania potrzeba na prawdę niewielu składników. Robi się je bardzo
szybko, więc z powodzeniem można je zrobić na weekendowe śniadanie. Placuszki bananowe z dodatkiem płatków owsianych wyszły bardzo pyszne i delikatne. Szczególnie polecam je także
dzieciom- mój synek nie mógł się od nich oderwać i ciągle prosił o kolejną porcję. Podaję je polane jogurtem naturalnym, można także posypać je cukrem (choć według mnie nie jest to wcale konieczne). Jeśli zasmakowały Wam te placuszki to polecam zajrzeć także
tutaj.
Składniki:
- 1 banan
- 1 jajko
- szklanka płatków owsianych
- łyżka masła orzechowego (bez soli i cukru)
- łyżeczka miodu
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Płatki zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do napęcznienia. Banana kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski. Dodajemy jajko, masło orzechowe i miód. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Rozgrzewamy tłuszcz. Wykładamy po łyżce masy. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Podajemy na ciepło bądź na zimno.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: ok. 14 placuszków
Koszt przygotowania: ok. 5 zł
Czas przygotowania: ok. 30 minut
A te płatki owsiane zalane wrzątkiem i odstawione do napęcznienia, kiedy dodajemy do reszty masy, po blendowaniu czy jeszcze przed?
OdpowiedzUsuńdodajemy przed blendowaniem
Usuń