Idzie wiosna, zbliża się do nas wielkimi krokami. A jeśli nadejdzie to stragany będą uginały się pod ciężarem sezonowych warzyw. Już nie mogę doczekać się młodej kapusty, naszych rzodkiewek czy sałaty. Do tego czasu trzeba przygotowywać sobie potrawy z tzw. "warzyw z serii zimowej". Przepis na sałatkę z
burakami dostałam od koleżanki z pracy. Już po przeczytaniu składników wiedziałam, że
sałatka ta skradnie moje podniebienie. Kocham buraki, suszone śliwki i fetę. I na to jeszcze słonecznik, który bardzo smakował mi w
sałatce brokułowej. Sałatka z burakami wyszła bardzo pyszna i sycąca. Na pewno zrobię ją jeszcze nie jeden raz. Polecam!
Składniki:
- rukola- 125 g
- 2 buraki (ugotowane bądź upieczone w piekarniku)
- suszone śliwki- 20 dag
- ser feta (półtłusty)- 1 kostka
- słonecznik łuskany- 5 łyżek
- 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania: Rukolę myjemy pod bieżącą wodą. Odcedzamy z nadmiaru wody na sitku. Buraki kroimy w cienkie paseczki. Można też zetrzeć je na tarce na grubych oczkach. Ser feta kroimy w drobną kostkę.Śliwki kroimy w cienkie paseczki. W misce układamy kolejno rukolę, buraki, śliwki. Wierzch sałatki posypujemy serem feta oraz słonecznikiem. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Tak przygotowaną mieszanką polewamy sałatkę.
Uwaga: Ja układałam sałatkę warstwami, ale można ją dokładnie wymieszać.
źródło: przepis od znajomej
Ilość porcji: ok. 5
Czas przygotowania: ok. 30 minut (bez gotowania lub pieczenia buraków)
Koszt przygotowania: ok. 10 zł
Moja ulubiona sałatka:)
OdpowiedzUsuń