3/15/2017

Piersi z kurczaka z cytryną

Ostatnimi czasy w mojej kuchni zdecydowanie króluje kurczak. Wszystko za sprawą zmiany odżywiania i liczenia kalorii. Jako, że mój małżonek już nie może patrzeć na drób to muszę się nieźle natrudzić, żeby piersi z kurczaka zrobić w jakiś wyjątkowy sposób- żeby smakowały mi i mojej rodzinie. Piersi z kurczaka przygotowane w opisany przez mnie sposób są kruche i soczyste. Cytrynowa marynata i tymianek nadają im niesamowitego smaku i aromatu. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Idealna propozycja na obiad lub kolację we dwoje.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 łyżeczki suszonego tymianku 
  • kulka mozzarelli 
  • 1 cytryna
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia
marynata

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy delikatesowej
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę. Skórkę z cytryny ścieramy na małych oczkach. Cytrynę przekrawamy na pół. Wyciskamy sok. Oliwę mieszamy z octem i sokiem z cytryny. Dodajemy musztardę, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą smarujemy kurczaka. Odstawiamy na min. 2 godziny w chłodnie miejsce. Drugą cytrynę przekrawamy wzdłuż i kroimy w cienkie plasterki. Mozzarelle także kroimy w półplasterki. Zamarynowane piersi nacinamy w poprzek pod skosem tworząc tzw. kieszonki. Do każdej kieszonki wkładamy po kawałku cytryny i mozzarelli. Pieczemy w naczyniu wysmarowanym tłuszczem (pod przykryciem) w temperaturze 200 stopni C przez ok. 45 minut. Odkrywamy mięso, posypujemy tymiankiem. Pieczemy jeszcze chwilę do czasu aż mięso się lekko zarumieni.



źródło: przepis własny

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 1,5 h plus marynowanie
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

2 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger