Składniki:
- 15 dag korzenia selera
- 10 dag marchwi
- 8 łyżek płatków owsianych górskich
- 2 jajka
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- curry
- natka pietruszki
Sposób przygotowania: Płatki zalewamy gorącą wodą (tak, żeby przykryła płatki). Odstawiamy, żeby napęczniały. Seler obieramy i ścieramy na tarce. To samo robimy z marchwią. W naczyniu umieszczamy seler i marchew. Dodajemy olej, płatki, słonecznik i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry. Papier pergaminowy (do pieczenia) dzielimy na małe kawałki. Wykładamy na rozgrzaną patelnię. Na każdym kawałku umieszczamy po ok. 2 łyżki masy. Formujemy placuszki. Gdy jajka się zetną delikatnie przekładamy na drugą stronę. Jogurt naturalny dokładnie mieszamy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe placuszki wykładamy na talerze. Smarujemy sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: ok. 10-12 placuszków
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Koszt przygotowania: ok. 10 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz