3/21/2017

Placki marchewkowe z kaszą jaglaną

Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najbardziej zdrowych kasz. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Połączenie kaszy z słodką marchewką okazało się strzałem w dziesiątkę. Placki robi się na prawdę bardzo szybko, a przy tym składniki potrzebne do ich wykonania są tanie. Często robię takie placki, gdy na gotowanie nie mam zbyt wiele czasu. Po wypróbowaniu tego przepisu stwierdzam, że kaszę jaglaną jadam jednak zbyt rzadko. Muszę uwzględniać ją w swoim jadłospisie zdecydowanie częściej. Placki marchewkowe wyszły pyszne i chrupiące. Podałam je z sosem chrzanowym i surówką. Polecam.

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy jaglanej
  • 2 duże marchewki
  • 4 jajka
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • masło klarowane lub oliwa do smażenia
sos

  • 20 dag twarożku kremowego
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania: Kaszę opłukujemy na sitku najpierw zimną. potem gorącą wodą (w ten sposób pozbawiamy się goryczki). Zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Marchew obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do naczynia wkładamy kaszę jaglaną, marchew. Dokładamy jajka i gałkę muszkatołową. Dokładanie mieszamy. Najlepiej robić to ręką, żeby masa była jednolita. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po łyżce masy. Smażymy na złoto z każdej strony. Twarożek mieszamy z chrzanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Placki podajemy na ciepło z sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Ilość porcji: ok. 15 placuszków
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 10 zł

4 komentarze:

  1. 10 zł? Naprawdę? I 3 osoby wykarmione jak nic! Wow! Super! Muszę częściej tu zaglądać! zdecydowanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No chyba, że te trzy osoby ciągle chcą dokładkę:)

      Usuń
  2. Czy te placki sprawdzą się na zimno jako lunchbox do pracy?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger