3/22/2017

Brownie z kaszy jaglanej

Nie wierzyłam, że kiedyś to powiem. Tak, zdrowe słodycze mogą być na prawdę przepyszne. Teraz mogę to stwierdzić z czystym sumieniem. Kasza jaglana zagościła w mojej kuchni na dobre. Pokochałam ją w wersji wytrawnej, teraz przyszła pora na jej rozpracowanie w wersji słodkiej. Brownie z kaszy jaglanej przygotowuje się bardzo szybko i nie trzeba do jego zrobienia wcale wyszukanych składników. Ciasto wyszło ciężkie i wilgotne (takie jakie powinno być brownie). Ma też jedną wadę, przyznaję nie potrafiłam poprzestać na jednym kawałku.

Składniki (tortownica 26cm):

  • 2 woreczki kaszy jaglanej (200 g)
  • szklanka mleka kokosowego
  • 1 banan
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • cukier puder
Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przepłukujemy najpierw zimną, potem ciepłą wodą. Gotujemy do miękkości (według przepisu na opakowaniu). Kaszę wyciągamy z woreczków i zalewamy mlekiem kokosowym. Banana kroimy w plasterki. Dodajemy do kaszy. Dokładamy kakao, oliwę, jajka, szczyptę soli, proszek do pieczenia i miód. Miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dodajemy gałkę, cynamon i wiórki kokosowe. Mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez ok. 30-40 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Można posypać cukrem pudrem.





Ilość porcji: ok. 8-10
Czas przygotowania: ok. 45 minut plus pieczenie
Koszt przygotowania: ok. 12 zł

23 komentarze:

  1. Pycha ! Uwielbiam brownie, nie ważne z czego robione :) A takie z kasza jaglaną musi być fenomenalne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy pisząc mleko kokosowe chodzi o mleczko kokosowe z puszki czy napój kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, jaglanka działa cuda! Uwielbiam ją i to szczególnie w takiej wersji :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię brownie :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni

      Usuń
  5. A ile gram mniej więcej dajesz tej kaszy??? Albo na szklanki ile to wychodzi tak na oko? Bo ja mam mnóstwo kaszy takiej na wagę 😊😊😊 będę bardzo wdzięczna za odp bo zakochałam sie w Twoim przepisie😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To będzie 200 gram bo każdy woreczek ma ich 100. Na moje oko to szklanka wyjdzie:)

      Usuń
  6. Zakochałam sie❤️ Muszę zrobić. Tylko powiedz proszę ile tej kaszy tak na oko w szklance albo ile gram? Mam mnóstwo kaszy na wagę i ta chce wykorzystać. Z góry dzięki za odp! Pati

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok. szklanki. Wagowo 200 gram bo każdy woreczek waży 100 gram

      Usuń
  7. A mozna prosic o ilosc jaglanki w gramach lub szklankach? Niestety nie spotkalam jeszcze takiej w woreczkach i nie mam pojecia jak to wymierzyc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 200 gram. Każdy woreczek warzy 100 gram.

      Usuń
  8. Można pominąć/zastąpić banana? Jakoś nie przepadam za nim w wypiekach :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banany można pominąć. Nie dawałabym innych owoców, bo mogą puścić za dużo soku.

      Usuń
  9. nie robilam bez banana. Nie wiem czy ciasto nie wyjdzie za twarde bez niego

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam ciasto tak jak w przepisie i po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu okazało się że jest w środku surowe ... 😣

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co mogło pójść nie tak. Kasza jest już ugotowana. Jajka na pewno w takim czasie się zetną. Czy na pewno było robione w tortownicy???Dwie koleżanki z pracy robiły i im wyszło:)

      Usuń
  11. 180 z termoobiegiem?
    ,

    OdpowiedzUsuń
  12. czy mleko kokosowe mozne czyms zastapic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć. Tu chodzi o kokosowy posmak ciasta, z którego można zrezygnować.

      Usuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger