12/22/2017

Pierożki świąteczne

Mięsny dodatek do świątecznego barszczu. Pierożki z pysznym nadzieniem, które dla odmiany są smażone a nie gotowane. Przepyszne!


 Składniki:
ciasto:
  • 75 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
farsz: 
  • 50 dag mielonego
  • 1 duża cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
ponadto:
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (najlepiej przez noc). Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Do mielonego dodajemy namoczoną w wodzie bułkę, jajko i cebulkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Całość wrzucamy na patelnię, dodajemy grzyby i smażymy do czasu aż mięso straci smak surowizny. Miksujemy za pomocą blendera. Mąkę, jajka wkładamy do miski. Dosypujemy sól. Dolewamy ciepłej wody. Zagniatamy ciasto na pierogi. Cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. 

źródło: przepis własny

Ilość porcji: ok. 45 pierożków
Czas wykonania: 1 h
Koszt wykonania: ok. 15 zł

2 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger