O ile nikt z nas nie ma problemu co powinno stać na wigilijnym stole, o tyle przy pierwszym czy drugim dniu świąt pojawia się problem. W moim rodzinnym domu po wigilijnym, nazwijmy to "obżarstwie" z wielką chęcią zajadaliśmy się krokietami i popijaliśmy barszczem. Wiele jednak osób w taki dzień woli zajadać się solidną porcją mięsa. Schab z pasztetem i serową pierzynką na pewno zadowoli tych drugich. Mięso przygotowane w ten sposób zaskakuje wyglądem i smakiem. Spróbujcie sami!
Składniki:
- 6 plastrów schabu
- 2 opakowania po 190 g pasztetu pieczonego z żurawiną "DUDA"
- 1 duża cebula
- 20 dag żółtego sera
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki masła
- mąka, jajka i tarta bułka do panierowania mięsa
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania: Schab lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajkach i tartej bułce. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ser łączymy z cebulą i majonezem. Pasztet kroimy w cienkie plastry. Mięso wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek schabu kładziemy po kilka plastrów pasztetu. Wierzch przykrywamy masą serowo-cebulową. Danie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopnic C do czasu aż ser się rozpuści i ładnie zarumieni.#Duda #ŚwiętazDuda #GotujzDuda
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 6 szt.
Czas przygotowania: ok. 0,45 h plus zapiekanie
Koszt przygotowania: ok. 25 zł












Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńUwielbiam schab :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak kawał porządnego mięsa
Usuń