12/22/2017

Schab z pasztetem


O ile nikt z nas nie ma problemu co powinno stać na wigilijnym stole, o tyle przy pierwszym czy drugim dniu świąt pojawia się problem. W moim rodzinnym domu po wigilijnym, nazwijmy to "obżarstwie" z wielką chęcią zajadaliśmy się krokietami i popijaliśmy barszczem. Wiele jednak osób w taki dzień woli zajadać się solidną porcją mięsa. Schab z pasztetem i serową pierzynką na pewno zadowoli tych drugich. Mięso przygotowane w ten sposób zaskakuje wyglądem i smakiem. Spróbujcie sami!


Składniki:
  • 6 plastrów schabu
  • 2 opakowania po 190 g pasztetu pieczonego z żurawiną "DUDA"
  • 1 duża cebula
  • 20 dag żółtego sera
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki masła
  • mąka, jajka i tarta bułka do panierowania mięsa
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Schab lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajkach i tartej bułce. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ser łączymy z cebulą i majonezem. Pasztet kroimy w cienkie  plastry. Mięso wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek schabu kładziemy po kilka plastrów pasztetu. Wierzch przykrywamy masą serowo-cebulową. Danie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopnic C do czasu aż ser się rozpuści i ładnie zarumieni.

#Duda #ŚwiętazDuda #GotujzDuda


źródło: przepis własny

Ilość porcji: 6 szt.
Czas przygotowania: ok. 0,45 h plus zapiekanie
Koszt przygotowania: ok. 25 zł

4 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger