Uwielbiam piec ciasta, te proste w wykonaniu jak i te, na których przygotowanie potrzebuję więcej czasu. Te, które zachwycają połączeniu wielu warstw i smaków, jak i te, które mają ciekawy smak przy zastosowaniu kilku niemal składników. Jako, że coraz bardziej zbliżają się święta to nadszedł czas by pomyśleć o jakimś ciekawym przepisie na makowiec. Za tymi zwijanymi nie przepadam, o ile uwielbiam mak, to nie pasuje mi połączenie masy makowej z suchym drożdżowym ciastem. Lubię ciasta ciężkie, i wilgotne- i taki jest właśnie przepis na makowiec, zwany makowcem japońskim. Dużo maku, mnóstwo bakalii, prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny. Polecam!
Składniki:
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 30 g cukru pudru
- 4 jajka
- 4 jabłka (najlepiej kwaśne)
- 80 g kaszy manny
- 850 g masy makowej
- 100 g orzechów włoskich
- 3 garście dowolnych bakalii (ja dałam garść suszonej żurawiny, rodzynek i płatków migdałowych)
- szczypta soli

- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 białko jajka
- cukier puder
- dowolne bakalie (ja użyłam garści żurawiny, skórki pomarańczowej i płatków migdałowych
Ilość porcji: ok. 20
Czas przygotowania: ok. 1 h plus pieczenie
Koszt przygotowania: ok. 30 zł

Bardzo lubię makowce :) Wszystkie :) Twój Basiu na pewno bije inne na głowę :)
OdpowiedzUsuńJakich wymiarow blaszka?
OdpowiedzUsuńwitam, jakiej wielkości blaszka na ten makowiec? :)
OdpowiedzUsuń23x33 cm
UsuńNa jaką blaszkę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuń23x33 cm
UsuńDziękuję 😊
UsuńPyszne ciasto :) Uwielbiam wypieki z dużą ilością maku.
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się, że trafiłam na Pani blog �� przepis zapisuję, będzie na Wielkanoc. Też nie lubię zwijanego makowca ��
OdpowiedzUsuń