12/14/2017

Kartoflanka

Naprawdę niewiele składników potrzeba, żeby przygotować smaczną i tanią zupę. Kartoflankę robiłam już na kilka sposobów, ale jakoś nigdy nie zdążyłam podzielić się przepisem na jej przygotowania. Tym razem się udało. Zupa wyszła przepyszna. Połączenie ziemniaków i pysznej wędzonej kiełbasy jest rewelacyjne. Mąż prosił o dokładkę, więc to znak że naprawdę mu smakowała a przecież za zupami to on nie przepada.

Składniki:
  • wędzone żeberka na wywar (lub mięso z kością) na wywar
  • 30 dag dobrej jakości kiełbasy- użyłam kiełbasy myśliwskiej "DUDA"
  • pęczek włoszczyzny
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet
  • majeranek
  • śmietana do zabielenia 
Sposób przygotowania: Żeberka zalewamy wodą (2,5 litra). Dodajemy liście i ziele angielskie. Zagotowujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Włoszczyznę (bez pora) obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i kiełbasę dokładamy do cebuli. Przesmażamy. Żeberka wyciągamy. Warzywa z kiełbasą z patelni dokładamy do wywaru. Gotujemy przez ok. 15-20 minut. Wyjmujemy trochę ziemniaków. Miksujemy przy użyciu blendera ze śmietaną. Dodajemy do kartoflanki. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem.
#Duda #GotujzDuda #ŚwiętazDuda  

źródło: przepis własny 

Ilość porcji: ok. 5-6
Czas przygotowania: ok. 2 h
Koszt przygotowania: ok. 16 zł







2 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger