
Najwyższa pora pomyśleć o menu na
Święta Bożego Narodzenia. Mam w głowie kilka ciekawych pomysłów, a w kuchni wprowadziłam tzw. okres próbny świątecznych dań. Mam potrawy, które goszczą na moim świątecznym stole co roku, np.
śledzie czy
ciasto z masą pomarańczową- które od lat w mojej rodzinie są kulinarnym hitem. Zawsze jednak staram się wprowadzić choć troszkę nowości. Ciasto pomarańczowe jest bardzo
proste w wykonaniu. W smaku delikatne, mięciutkie z wyczuwalnym smakiem pomarańczy. Polecam szczególnie osobom, które preferują wypieki lekkie, i nie lubią skończyć konsumpcji tylko na jednym kawałku.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 20 dag masła
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- łyżeczka aromatu pomarańczowego
- 3 pomarańcze
- 3 garście suszonej żurawiny
- 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
polewa:
- tabliczka białej czekolady
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania: Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Osuszamy, ścieramy z nich skórkę. Wyciskamy z nich sok (ok. 200 ml). Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ucierając dodajemy po 1 żółtku. Dosypujemy mąkę. Miksujemy. Dokładamy startą skórkę pomarańczową i 5 dag skórki kandyzowanej. Dodajemy 2 garście żurawiny. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 40 minut. Ciasto pomarańczowe nakłuwamy wykałaczką i nasączamy sokiem pomarańczowym. Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Polewamy ciasto. Ozdabiamy je resztą kandyzowanej skórki pomarańczowej i żurawiny.
Ilość porcji: 8-10 porcji
Czas przygotowania: ok. 1 h plus pieczenie ciasta
Koszt przygotowania: ok. 16 zł
Na takie ciasto miałabym teraz ochotę :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńAniu zapraszam.
UsuńIdealne na Święta :)
OdpowiedzUsuńidealne, potwierdzam
UsuńNasączamy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika czy jak wystygnie?
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest megaa!! Dziś upieram na święta.... już wiem że nie doczeka :/
OdpowiedzUsuńDlatego upiekłam od razu dwie porcje
Usuń