Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza. Zimno, szaro i deszczowo. Na rozgrzanie nie działa nic lepiej, jak gar sycącej rozgrzewającej zupy. Jedną z takich zup jest zupa gulaszowa, zwana też węgierską czy bograczem. Zupa gulaszowa jest bardzo prosta do wykonania. Szczególnie polecam ją osobom, lubiącym ostre, wyraźne smaki. Coś dla fanów pomidorów i papryki. Polecam.Składniki:
- 80 dag mięsa wołowego lub wieprzowego
- 3 czerwone papryki
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 opakowania pomidorów w puszce
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka
- 4-5 ziemniaków
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 2 łyżki masła
- ziele angielskie- 5 szt.
- liście laurowe- 3 szt.
- cukier
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Zupę można także zabielić śmietaną i zamiast pietruszki dodać majeranek.
Ilość porcji: ok. 5
Czas przygotowania: ok. 1,45 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł










Taką zupkę bardzo chętnie bym skosztowała :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie się gotuje,ale zapachy,,,mniam
OdpowiedzUsuń