12/15/2017

Makowiec


Uwielbiam piec ciasta, te proste w wykonaniu jak i te, na których przygotowanie potrzebuję więcej czasu. Te, które zachwycają połączeniu wielu warstw i smaków, jak i te, które mają ciekawy smak przy zastosowaniu kilku niemal składników. Jako, że coraz bardziej zbliżają się święta to nadszedł czas by pomyśleć o jakimś ciekawym przepisie na makowiec. Za tymi zwijanymi nie przepadam, o ile uwielbiam mak, to nie pasuje mi połączenie masy makowej z suchym drożdżowym ciastem. Lubię ciasta ciężkie, i wilgotne- i taki jest właśnie przepis na makowiec, zwany makowcem japońskim. Dużo maku, mnóstwo bakalii, prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny. Polecam!

Składniki:
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 4 jabłka (najlepiej kwaśne)
  • 80 g kaszy manny
  • 850 g masy makowej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 garście dowolnych bakalii (ja dałam garść suszonej żurawiny, rodzynek i płatków migdałowych)
  • szczypta soli
lukier:
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1 białko jajka
  • cukier puder
do ozdobienia ciasta:
  • dowolne bakalie (ja użyłam garści żurawiny, skórki pomarańczowej i płatków migdałowych
Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek. Orzechy siekamy (niezbyt drobno). Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Lekko odciskamy nadmiar soku. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po żółtku i mąkę z proszkiem i kaszę manną. Dokładamy jabłka i masę makową. Miksujemy. Dodajemy do ciasta masę makową i bakalie. Mieszamy dokładnie łyżką. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Łączymy delikatnie z ciastem. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 50 minut. Przygotowujemy lukier. Sok z cytryny przy użyciu miksera łączymy z białkiem. Wsypujemy powoli cukier puder do czasu aż lukier uzyska pożądaną przez nas konsystencję. Lukier wylewamy na ciasto. Równomiernie rozsmarowujemy. Ozdabiamy dowolnie wybranymi bakaliami.

Ilość porcji: ok. 20
Czas przygotowania: ok. 1 h plus pieczenie
Koszt przygotowania: ok. 30 zł

10 komentarzy:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger