Składniki:
ciasto: 2,5 szklanki mąki,
4 łyżki cukru pudru,
kostka masła,
masa: 1 ¼ szklanki brązowego cukru,
½ szklanki mąki,
płaska łyżeczka soli,
9 żółtek,
330 g kremówki 30%,
80 dag pokrojonego w plasterki rabarbaru,
beza: 9 białek,
szklanka cukru pudru.
Sposób przyrządzenia: Mąkę (2 i ½ szklanki) mieszamy z 4 łyżkami cukru pudru i kostką masła. Ciasto ugniatamy jak ciasto kruche za pomocą dłoni. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy powstałym ciastem. Pieczemy w tem. 180 stopni C około 15 minut (aż się lekko zrumieni). W misce mieszamy ½ szklanki mąki, brązowy cukier i sól. Rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy za pomocą widelca ze śmietanką. Masę dodajemy do sypkich składników. Dokładnie mieszamy. Dodajemy rabarbar, mieszamy i wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 1 godzinę. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru pudru. Wykładamy na ciasto. Pieczemy jeszcze około 10 minut aż piana ładnie się zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz