Składniki:
12 muszli makaronowych,
3 szalotki,
łyżka oliwy z oliwek,
25 dag szpinaku,
2 łyżki twarożku ricotta,
10 dag fety,
25 dag mozarelli,
łyżka jogurtu naturalnego,
łyżka ziół prowansalskich,
sól, pieprz.
Sos: 50 dag przecieru pomidorowego,
2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojone w drobną kosteczkę szalotki. Gdy się ładnie zeszklą dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Fetę kruszymy, pół mozarelli ucieramy na tarce. Mieszamy w osobnej miseczce za pomocą widelca z jogurtem.Dodajemy ricottę. Dodajemy zioła, doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy sos. Podgrzewamy przecier pomidorowy, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i łyżeczkę cukru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy najpierw do połowy szpinakiem, następnie dopełniamy je masą serową. Kładziemy je delikatnie do naczynia z sosem. Połowę mozarelli trzemy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Zapiekamy bez przykrycia około 25 minut.
Źródło: przepis własny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz