3/19/2014

Ciasto żurawinowe z mascarpone


Składniki:
 kostka masła,
½ szklanki brązowego cukru,
4 jajka,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
10 dag mielonych migdałów,
szczypta soli,
łyżeczka proszku do pieczenia,
10 dag mąki tortowej,
10 dag mąki żytniej,
10 dag suszonej żurawiny,
15 dag białej czekolady,
25 dag serka mascarpone,
szklanka cukru pudru,
sok z połowy cytryny,
2 łyżki mleka.
Do ozdoby: 5 dag żurawiny, garść płatków migdałowych.
Sposób przygotowania: Masło ucieramy z brązowym cukrem. Nie przerywając ucierania dodajemy jajka, imbir, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki i miksujemy. Dodajemy żurawinę i posiekaną tabliczkę czekolady (10 dag). Całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotowujemy krem. Serek miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Masę wykładamy na wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy żurawiną i płatkami migdałowymi. Całość polewamy polewą przygotowaną z połowy tabliczki czekolady wymieszanej z 2 łyżkami mleka w kąpieli wodnej. Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger