Składniki:
40 dag makaronu świderki,
50 dag pieczarek,
2 cebule,
45 dag szpinaku (mrożony),
10 dag masła,
2 łyżki mąki,
łyżka gałki muszkatołowej,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
szklanka mleka,
pół szklanki wody,
10 dag tartej mozzarelli,
tłuszcz do wysmarowania formy .
Sposób przygotowania: Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przepłukujemy zimną wodą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Po 5 minutach do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podsmażamy tak długo aż pozbędziemy się nadmiaru wody. Podsmażone warzywa wykładamy na makaron. Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy 5 dag masła i 2 łyżki mąki. Dodajemy gałkę muszkatołową, czosnek. Dolewamy mleko i wodę. Gotujemy aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na pieczarki z cebulą. Szpinak podsmażamy na maśle (5 dag) na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz