Składniki:
1,5 kg żeberek,
sól, pieprz,
1 duża cebula,
puszka brzoskwiń,
10 łyżek ketchupu,
10 łyżek zalewy z brzoskwiń,
łyżka tymianku,
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania: Żeberka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Smażymy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w talarki, podsmażamy na tłuszczu pozostałym od żeberek do czasu aż zmięknie. Wykładamy na żeberka. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Dodajemy do żeberek. Ketchup mieszamy z zalewą pozostałą od brzoskwiń. Żeberka polewamy powstałym sosem. Posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 1,5 godziny.
Źródło: przepis własny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz