Składniki:
1 bagietka,
20 dag twarożku kanapkowego,
4 liście sałaty masłowej,
10 dag szynki,
10 dag żółtego sera,
¼ papryki czerwonej,
4 ogórki konserwowe,
ząbek czosnku,
1 łyżka ziół prowansalskich,
sól, pieprz,
folia aluminiowa,
wykałaczki.
Sposób przygotowania: Bagietkę kroimy w poprzek na 4 części. Następnie każdy z kawałków kroimy poziomo, ale nie do końca (jak bułkę do hod doga). Wydłubujemy ze środka miąższ chlebowy. Do twarożku dodajemy czosnek, zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak doprawionym serkiem smarujemy wnętrze bagietki (dość obficie). Następnie na każdy kawałek kładziemy kolejno liść sałaty, plaster szynki, plaster sera, kawałek papryki, ogórek (przekrojony w poprzek na pół. Zamykamy bagietkę. Owijamy szczelnie w folię aluminiową. Pozostawiamy przez noc w lodówce. Przed podaniem kroimy w około 2 cm plasterki. Przekłuwamy wykałaczkami.
Świetny pomysł! Dotychczas robiłam takie roladki z ciasta drożdżowego bądź tortilli. Pora wypróbować bagietkę :))
OdpowiedzUsuń