3/19/2014

Złoty kurczak


Składniki:
3 piersi z kurczaka,
2 duże cebule,
1 cytryna,
10 zielonych oliwek,
6 ząbków czosnku,
2 łyżki kurkumy,
 łyżka brązowego cukru,
2 łyżki masła do smażenia
Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, tak żeby kotleciki nie były za grube. Obsypujemy je solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebule pokrojone w półtalarki. Po 3 minutach obsypujemy cebulę kurkumą. Podsmażamy jeszcze ją 2 minuty. Cebulę przekładam do naczynia z mięsem. Pomiędzy kawałki kurczaka wkładamy oliwki, ząbki czosnku oraz cytrynę pokrojoną w półplasterki (nie obraną). Całość posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy pod przykryciem w temp. 150 stopni C około 1,30 h.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger