3/26/2014

Zupa zacierkowa


Składniki:
* 2 litry bulionu (np. rosołu)
* 2 liście laurowe
* 5 ziaren ziela angielskiego
* włoszczyzna
* 1 cebula
* 4 ząbki czosnku
* 25 dag wędzonego boczku
* 5 średniej wielkości ziemniaków
* 2 łyżki śmietany
*sól, pieprz
* majeranek
Zacierki:
* 2 jajka
* 20 dag mąki
* szczypta soli
Sposób przygotowania: Bulion zagotować. Dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę, ziele i liście laurowe. Gotować przez ok. 20 min. W tym czasie cebulę i boczek pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na patelni na rumiany kolor. Dodać do zupy. Ze składników na zacierki zagnieść ciasto. Odrywać małe kawałki i formować kluseczki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do dania. Po 5 minutach dodać kluseczki. Gotować jeszcze jakieś 10 minut. Zupę zabielić śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger