4/13/2014

Grzybowy gulasz z ogórkiem konserwowym


Składniki:
* 65 dag szynki
* 35 dag suszonych grzybów (namoczonych w 2 szklankach wody)
* 2 cebule
* 3 ziela angielskie
* 2 liście laurowe
* szklanka bulionu (może być z kostki)
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 5 ogórków konserwowych
* sól, pieprz
* tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Grzyby płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody i moczymy do czasu aż napęcznieją i zmiękną. Gotujemy je w wodzie w której się moczyły do czasu aż zmiękną. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na rumiany kolor, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy do czasu aż cebula zmięknie. Przekładamy do garnka. Do mięsa dodajemy grzyby razem z wodą w której się moczyły i dolewamy szklankę bulionu. Dusimy na małym ogniu ok. 1 h. Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy je do mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 15 min.
Źródło: przepis własny
Przepisy czytelników - aktualny numer

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger