Składniki:
* 4 plastry szynki
* sól, pieprz
* 1 duża cebula
* 5 pomidorów
* 5 ogórków konserwowych
* szklanka bulionu
* tłuszcz do smażenia
Marynata:
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* 2 łyżki sosu sojowego
* łyżka oregano
* łyżka tymianku
* łyżka miodu
* sok z 1 pomarańczy
* 2 ząbki czosnku
* łyżeczka ostrej musztardy
Sposób przygotowania: Szynkę delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Składniki marynaty mieszamy dokładnie ze sobą. Wkładamy do niej mięso. Marynujemy min. 1 h. Wyciągam plastry mięsa z marynaty i krótko obsmażamy po każdej ze stron. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę i również podsmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa. Pomidory kroimy w kostkę, ogórki w półplasterki. Warzywa dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu ok. 1 h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz