Składniki:
* 2 piersi z kurczaka
* 20 dag zielonego groszku (u mnie mrożony)
* 1,5 l. bulionu
* 1 zielona papryka
* 1 cebula
* pół szklanki ryżu
* łyżka mąki
* 2 łyżki śmietany
* 2 łyżki curry
* tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na rumiano. Przekładamy do garnka. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy aż warzywa zmiękną. Dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem. Dodajemy ryż i groszek. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Doprawiamy przyprawą curry. Zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną.
A jeśli nie mam bulionu, a kostki tak bardzo nienawidzę?
OdpowiedzUsuńMożna dać zwykłą wodę:)
UsuńCzy kurczaka przed smazeniem doprawiamy?
OdpowiedzUsuńJa nie doprawiałam. Ale można to zrobić jak najbardziej.
UsuńTo jest ulubiona zupa mojej rodziny :) Robię ją przynajmniej raz w tygodniu :) Strzał w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuńcieszę się. Dziękuję za miłe słowa.
OdpowiedzUsuń