Składniki:
- 6 łyżek kaszy jęczmiennej
- 35 dag pieczarek
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 40 dag kiszonych ogórków
- 2 łyżki śmietany do zabielenia
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- szczypiorek
Sposób przygotowania: Ćwiartki z kurczaka zalewamy 3 l wody, gotujemy ok. 30 min.
Pieczarki kroimy w plasterki i odparowujemy na patelni z nadmiaru
wody. Mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości kroimy na drobne
kawałki. Dodajemy kaszę. Po 10 minutach dodajemy ziemniaki
pokrojone w kostkę. Po 10 minutach dodajemy starte na tarce ogórki
i pieczarki. Gotujemy jeszcze 5 min. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy
do smaku solą, pieprzem gałką muszkatołową. Przed podaniem
posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Źródło: przepis własny
Źródło: przepis własny
dzisiaj ją gotuję,zapowiada się pysznie ;)
OdpowiedzUsuńMonia ;)