7/29/2014

Krupnik z ogórkiem kiszonym i pieczarkami

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 35 dag pieczarek
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 40 dag kiszonych ogórków
  • 2 łyżki śmietany do zabielenia
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • szczypiorek
Sposób przygotowania: Ćwiartki z kurczaka zalewamy 3 l wody, gotujemy ok. 30 min. Pieczarki kroimy w plasterki i odparowujemy na patelni z nadmiaru wody. Mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości kroimy na drobne kawałki. Dodajemy kaszę. Po 10 minutach dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 10 minutach dodajemy starte na tarce ogórki i pieczarki. Gotujemy jeszcze 5 min. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem gałką muszkatołową. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Źródło: przepis własny

1 komentarz:

  1. dzisiaj ją gotuję,zapowiada się pysznie ;)
    Monia ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger