·
8 pomidorów
·
2 średnie cukinie
·
2 cytryny (skórka)
·
sok wyciśnięty z połowy cytryny
·
3 ząbki czosnku
·
2 szklanki bulionu
·
sól, pieprz
·
łyżka masła
Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Bierzemy 2 cytryny i ścieramy skórkę na tarce na najmniejszych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Skórkę i czosnek podsmażamy na maśle aż zaczną uwalniać aromat. Pomidory i cukinię kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do jednego garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Miksujemy za pomocą blendera na jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i sokiem z cytryny.
Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Bierzemy 2 cytryny i ścieramy skórkę na tarce na najmniejszych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Skórkę i czosnek podsmażamy na maśle aż zaczną uwalniać aromat. Pomidory i cukinię kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do jednego garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Miksujemy za pomocą blendera na jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i sokiem z cytryny.
Ilość porcji: 4-6
Koszt wykonania: ok. 10 zł
Czas wykonania: ok. 1h
Źródło: przepis własny
Przepis dodaję do akcji:
Źródło: przepis własny
Przepis dodaję do akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz