4/12/2015

Chrzanowy sos do wędlin

Chrzanowy sos do wędlin

Składniki:
* 2 kwaśne śmietany (po 330g)
* 2 słoiki chrzanu
* 8 jajek
* łyżka musztardy
* sól, cukier
Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy białka od żółtek. Chrzan odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Żółtka ucieramy z musztardą. Powoli dodajemy śmietanę cały czas mieszając. Dodajemy chrzan i posiekane w kostkę białka jajek. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Podajemy z różnego rodzaju wędlinami.

4/12/2015

Kruchy sernik

13
Kruchy sernik

Składniki:
kruche ciasto
* 60 dag mąki
* 35 dag cukru
* 25 dag masła
* 2 jaja
* 2 łyżeczki sody
sernik
* 1 kg twarogu mielonego
* 20 dag masła
* 3 jaja
* 2 budynie śmietankowe
* szklanka cukru pudru
* 25 dag rodzynek
polewa
* tabliczka gorzkiej czekolady
* galaretka o dowolnym smaku
* 13 dag masła
* 5 łyżek kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania: Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, dzielimy na 3 części. Każdą część pieczemy na blaszce (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190 stopni C ok. 10 minut. Twaróg ucieramy z jajkami i z cukrem za pomocą miksera. Margarynę rozpuszczamy w garnku. Do gorącego tłuszczu dodajemy twaróg. Mieszamy. Dodajemy rodzynki i dwa suche budynie. Podgrzewamy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Układamy warstwami kruche ciasto, sernik, kruche ciasto, sernik, kruche ciasto. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w  szklance wody. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z tłuszczem. Dodajemy tężejącą galaretkę i śmietanę. Wylewamy na ciasto. Ozdabiamy według własnego uznania.
Źródło: przepis własny

4/08/2015

Biała kiełbasa pod pierzynką

Biała kiełbasa pod pierzynką

Składniki:
* 7 białych kiełbas parzonych
* 3 duże cebule
* 6 ząbków czosnku
* 2 łyżeczki majeranku
* 2 łyżeczki tymianku
* 25 dag żółtego sera
* łyżka smalcu
Sposób przygotowania:Kiełbasy kroimy w plastry, cebulę w piórka. Ząbki czosnku obieramy ze skórki. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym smalcem wykładamy połowę kiełbasy i połowę cebuli. Posypujemy łyżeczką majeranku i tymianku. Czynność powtarzamy. Między kiełbasę wkładamy ząbki czosnku. Na sam wierzch wykładamy starty na tarce żółty ser. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

4/08/2015

Mięsna rolada

Mięsna rolada

Składniki:
* 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
* 50 dag piersi z kurczaka
* 3 jajka
* 3 bułki
* 4 garście szpinaku
* 3 cebule
* 4 ząbki czosnku
* 1 laska kiełbasy
* oliwa
* sól, pieprz
Sposób przygotowania: Bułki moczymy w wodzie, odciskamy. Do mięsa mielonego dodajemy 2 bułki, 2 starte na tarce cebule i 2 jajka. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Mięso z kurczaka mielimy. Pod koniec mielenia wrzucamy do maszynki także czosnek i 1 cebulę. Dodajemy do mięsa szpinak i 1 namoczoną bułkę. Składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Na folię aluminiową wykładamy mięso wieprzowe na kształt prostokąta. Na nie kładziemy mięso drobiowe. Przy krótszym boku prostokąta układamy laskę kiełbasy. Delikatnie zwijamy w roladę. Skrapiamy z wierzchu oliwą. Owijamy w folię i pieczemy 1-1,30 h w temperaturze 180 stopni C.
Źródło: "143 przysmaki Siostry Anastazji"

4/07/2015

Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim

Składniki:
* 5 jajek
* słoik pieczarek marynowanych
* pół puszki groszku
* 3 kiszone ogórki
* 5 łyżek majonezu
* sól, pieprz
 Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy wzdłuż na pół i układamy na półmisku. Pieczarki i ogórki kroimy w kostkę. Dokładamy groszek. Mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na jajka.
Źródło: "Nowe przepisy Siostry Anastazji"

4/07/2015

Jajka z sosem ketchupowym

Jajka z sosem ketchupowym
Składniki:
* 5 jajek
* 3 łyżki majonezu
* 3 łyżki ketchupu
* 3 kawałki papryki marynowanej

Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy na pół i układamy na półmisku. Ketchup mieszamy z majonezem. Nakładamy łyżką na jajka. Ozdabiamy pokrojoną w kostkę papryką.


4/07/2015

Wielkanocna sałatka chrzanowa

Wielkanocna sałatka chrzanowa
Składniki:
* 2 pojedyncze piersi z kurczaka (ugotowane lub upieczone)
* 5 jajek
* 30 dag żółtego sera
* puszka kukurydzy
* słoik cebulki marnowanej
* 1-2 małe słoiczki chrzanu
* 5 łyżek majonezu
* 2 łyżki posiekanego szczypiorku
* sól, pieprz
Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, także kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dokładamy pozostałe składniki. Majonez mieszamy najpierw z chrzanem, następnie mieszamy z sałatką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wierzch posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji"
Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger