- 80 dag dowolnej ryby ( u mnie morszczuk)
- 3 ząbki czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki porwanej na kawałki bazylii
- 2 cytryny
- 5 dag orzechów włoskich
- 5 dag masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki tartej bułki
- cukier
- sól
- pieprz cytrynowy RAFEX
Rybę dzielimy na mniejsze porcje. Opruszamy z każdej strony solą i pieprzem cytrynowym. Wino mieszamy z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Dodajemy szczyptę cukru. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy rybę. Zalewamy przygotowaną mieszanką. Pozostałą cytrynę kroimy w półplasterki. Wkładamy między kawałki ryby. Orzechy drobno siekamy. Czosnek przeciskamy za pomocą praski. Orzechy mieszamy z bułką, czosnkiem, ziołami. Solimy i pieprzymy do smaku. Posypujemy danie. Obkładamy wiórkami masła. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania 1h
Koszt wykonania: ok. 35 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz