2/22/2016

Cytrynowa ryba w winie

Składniki:

  • 80 dag dowolnej ryby ( u mnie morszczuk)
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki porwanej na kawałki bazylii
  • 2 cytryny
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 5 dag masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki tartej bułki
  • cukier
  • sól
  • pieprz cytrynowy RAFEX
Sposób przygotowania:
Rybę dzielimy na mniejsze porcje. Opruszamy z każdej strony solą i pieprzem cytrynowym. Wino mieszamy z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Dodajemy szczyptę cukru. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy rybę. Zalewamy przygotowaną mieszanką. Pozostałą cytrynę kroimy w półplasterki. Wkładamy między kawałki ryby. Orzechy drobno siekamy. Czosnek przeciskamy za pomocą praski. Orzechy mieszamy z bułką, czosnkiem, ziołami. Solimy i pieprzymy do smaku. Posypujemy danie. Obkładamy wiórkami masła. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania 1h
Koszt wykonania: ok. 35 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger