Składniki:
- 6 pałek kurczaka
- 2 szklanki bulionu (najlepiej rosołu)
- łyżka mąki
- 25 dag wędzonego boczku
- słoik marynowanej cebulki
- 2 cebule
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka estragonu
- 2 garście suszonych grzybów (namoczonych przez noc)
- kieliszek białego wina
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez ok. 30 minut. Pałki solimy i pieprzymy z każdej strony. Rumienimy na patelni na złoty kolor po czym przekładamy do garnka. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na tym samym tłuszczu do czasu aż cebula się zeszkli a boczek ładnie zrumieni. Dodajemy grzyby. Chwilę jeszcze przesmażamy. Dodajemy do mięsa. Zalewamy bulionem. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut). Dolewamy wino wymieszane z mąką. Dosypujemy zioła, dokładamy cebulkę. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1,15h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł
Basiu pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńTak asiu, było przepyśnie:)
UsuńNie słyszałam o tym przepisie - bardzo fajnie i smakowicie wygląda !
OdpowiedzUsuńZmieniony przeze mnie (ułatwiony jak zawsze) przepis z kuchni staropolskiej:)
Usuń