2/23/2016

Pałki po kurpiowsku

Składniki:

  • 6 pałek kurczaka
  • 2 szklanki bulionu (najlepiej rosołu)
  • łyżka mąki
  • 25 dag wędzonego boczku
  • słoik marynowanej cebulki
  • 2 cebule
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka estragonu
  • 2 garście suszonych grzybów (namoczonych przez noc)
  • kieliszek białego wina
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez ok. 30 minut. Pałki solimy i pieprzymy z każdej strony. Rumienimy na patelni na złoty kolor po czym przekładamy do garnka. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na tym samym tłuszczu do czasu aż cebula się zeszkli a boczek ładnie zrumieni. Dodajemy grzyby. Chwilę jeszcze przesmażamy. Dodajemy do mięsa. Zalewamy bulionem. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut). Dolewamy wino wymieszane z mąką. Dosypujemy zioła, dokładamy cebulkę. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1,15h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

4 komentarze:

  1. Nie słyszałam o tym przepisie - bardzo fajnie i smakowicie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmieniony przeze mnie (ułatwiony jak zawsze) przepis z kuchni staropolskiej:)

      Usuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger