Składniki:
- ok. 70 dag schabu
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki curry
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Schab dzielimy na porcje (ok. 5). Solimy i pieprzymy z każdej strony. Olej rozgrzewamy na patelni. Wkładamy schab. Mięso rumienimy na złoto. Przekładamy do garnka. Wkładamy pokrojoną w półplasterki cytrynę. Posypujemy curry. Zalewamy winem. Dusimy pod przykryciem do czasu aż mięso stanie się miękkie ( u mnie ok 45 minut). Danie najlepiej podawać z ryżem.
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania ok. 1 h
Koszt wykonania: ok. 20 zł
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńSpróbowałem.
OdpowiedzUsuńPołączenie curry z cytryną plus wino dało fatalny efekt. Potrawa jest niesamowicie gorzka.
Co kto lubi, dla mnie było to nie do przełknięcia
Jak widać nie trafiam w każdy gust kulinarny. Mam nadzieję że uda się innym razem. Na blogu umieszczam takie przepisy, które u mnie się sprawdziły. Nie idę na ilość ale jakość. Jednym coś smakuje, innym nie. Przyjmuję krytykę. Pozdrawiam
Usuń