2/19/2016

Szpinakowy truskawkowiec

Składniki:
ciasto

  • 450 g szpinaku mrożonego (rozdrobniony)
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1,5 szklanki mąki zwykłej
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 5 jajek
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
masa truskawkowa

  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1 kg mrożonych truskawek
masa śmietanowa

  • 0,5 l. śmietany kremówki 
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania: Jaja za pomocą miksera ubijamy na puszystą masę z cukrem. Dalej miksując dolewamy olej. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy uprzednio rozmrożony szpinak. Mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x36). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. ok. 1 h. Placek przekrawamy na dwie części. Jedną zachowujemy, wierzchnią kruszymy i odkładamy.
Truskawki (bez rozmrażania) rozdrabniamy za pomocą noża. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Wlewamy je do truskawek. Miksujemy. Wykładamy na ciasto.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wykładamy na masę truskawkową.
Całość posypujemy pokruszonym plackiem. Ozdabiamy według własnego uznania. Ja użyłam cukrowej posypki.


źródło: przepis własny

Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: ok. 2 h
Koszt przygotowania: ok. 30 zł

12 komentarzy:

  1. Basiu fajnie to ciasto zrobiłaś :)wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I pysznie smakuje ;-)polecam

      Usuń
  2. Świetnie wygląda ! Pycha wyglądają te wszystkie kolorowe warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko świetnie wygląda ale i smakuje. Zapewniam:)

      Usuń
  3. ciekawe i pysznie wyglądające :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam takie pytanie, czy robiąc masę truskawkową czekamy aż galaretki zaczną tężeć zanim dodamy do truskawek? i tak samo, po dodaniu, jak masa zacznie tężeć to dopiero na biszkopt?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretki gorące mieszamy z truskawkami. Moment i masa sama zaczyna tężeć. Nie trzeba nic czekać:)

      Usuń
  5. A mogą być świeże truskawki czy tylko mrożone😉

    OdpowiedzUsuń
  6. A truskawki mogą być świeże😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą tylko,że wtedy trzeba czekać aż galaretka stężeje i nie wyjdzie taki mus jak na zdjęciu

      Usuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger