ciasto
- 450 g szpinaku mrożonego (rozdrobniony)
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 1,5 szklanki mąki zwykłej
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki oleju
- 5 jajek
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 galaretki truskawkowe
- 1 kg mrożonych truskawek
- 0,5 l. śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
Truskawki (bez rozmrażania) rozdrabniamy za pomocą noża. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Wlewamy je do truskawek. Miksujemy. Wykładamy na ciasto.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wykładamy na masę truskawkową.
Całość posypujemy pokruszonym plackiem. Ozdabiamy według własnego uznania. Ja użyłam cukrowej posypki.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: ok. 2 h
Koszt przygotowania: ok. 30 zł
Basiu fajnie to ciasto zrobiłaś :)wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńI pysznie smakuje ;-)polecam
UsuńŚwietnie wygląda ! Pycha wyglądają te wszystkie kolorowe warstwy :)
OdpowiedzUsuńNie tylko świetnie wygląda ale i smakuje. Zapewniam:)
Usuńciekawe i pysznie wyglądające :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo:)
Usuńdziękuję bardzo:)
UsuńMam takie pytanie, czy robiąc masę truskawkową czekamy aż galaretki zaczną tężeć zanim dodamy do truskawek? i tak samo, po dodaniu, jak masa zacznie tężeć to dopiero na biszkopt?:)
OdpowiedzUsuńGalaretki gorące mieszamy z truskawkami. Moment i masa sama zaczyna tężeć. Nie trzeba nic czekać:)
UsuńA mogą być świeże truskawki czy tylko mrożone😉
OdpowiedzUsuńA truskawki mogą być świeże😉
OdpowiedzUsuńMogą tylko,że wtedy trzeba czekać aż galaretka stężeje i nie wyjdzie taki mus jak na zdjęciu
Usuń