2/22/2016

Schab curry w winie

Składniki:

  • ok. 70 dag schabu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz. 
Sposób przygotowania: Schab dzielimy na porcje (ok. 5). Solimy i pieprzymy z każdej strony. Olej rozgrzewamy na patelni. Wkładamy schab. Mięso rumienimy na złoto. Przekładamy do garnka. Wkładamy pokrojoną w półplasterki cytrynę. Posypujemy curry. Zalewamy winem. Dusimy pod przykryciem do czasu aż mięso stanie się miękkie     ( u mnie ok 45 minut). Danie najlepiej podawać z ryżem.

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania ok. 1 h
Koszt wykonania: ok. 20 zł

4 komentarze:

  1. Spróbowałem.
    Połączenie curry z cytryną plus wino dało fatalny efekt. Potrawa jest niesamowicie gorzka.
    Co kto lubi, dla mnie było to nie do przełknięcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać nie trafiam w każdy gust kulinarny. Mam nadzieję że uda się innym razem. Na blogu umieszczam takie przepisy, które u mnie się sprawdziły. Nie idę na ilość ale jakość. Jednym coś smakuje, innym nie. Przyjmuję krytykę. Pozdrawiam

      Usuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger