3/30/2016

Kaczka w warzywach

Kiedyś nie lubiłam kaczki. Zawsze jak miałam do wyboru jakieś inne mięso wybierałam  np. kurczaka. Z czasem jednak gust kulinarny mi się zmienił. Pokochałam kaczkę, pokochałam gęś. Uwielbiam kaczkę zarówno ze słodkimi, jak  i warzywnymi dodatkami. Polecam nie tylko na niedzielny obiad.

Składniki: 

  • 1 kaczka
  • 1 jabłko 
  • 2 garście żurawiny
  • 1 por
  • 3 marchewki
  • sól, pieprz
  • majeranek
Sposób przygotowania: Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem (od środka i na zewnątrz). Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia wyciągamy kaczkę z lodówki. Do środka wkładamy pokrojone na ćwiartki jabłko i żurawinę. Spinamy wykałaczkami zamykając kaczkę. Smażymy z każdej strony na złoty kolor (na tłuszczu który się sam wytopi). Marchew obieramy i kroimy w talarki. Por kroimy w piórka. Drób obkładamy warzywami. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach C przez ok. 2 h. Od czasu do czasu podlewamy wytopionym tłuszczem lub wodą. 

Ilość porcji: 5
Koszt wykonania: ok. 30 zł
Czas wykonania: 2,30 h

8 komentarzy:

  1. Basiu jak zwykle bardzo pysznie :)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak dawno kaczki nie jadłyśmy, że nie jesteśmy w stanie stwierdzić czy ją lubimy czy nie :P Ale Twoje danie prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja przepadam za kaczką - w każdej postaci ! Bardzo samkowicie Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger