7/22/2016

Sernik na zimno "PINA COLADA"

Serniki na zimno królują na naszych stołach głównie w sezonie letnim. Postanowiłam też być "trendy" i sama wypróbować czemu to ciasto jest tak lubiane. Chciałam to się dowiedziałam. Ciasto wyszło pyszne, delikatne w smaku. Kokosowa masa i mus ananasowy to idealne połączenie. Polecam szczególnie osobom, które wolą mniej słodkie ciasta.


Składniki:
spód
  • 25 dag ciastek zbożowych (użyłam "Digestive")
  • 15 dag masła
masa twarogowa:
  • 25 dag mascarpone
  • szklanka kremówki
  • 40 dag twarogu
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 8-10 łyżek cukru
  • 3 łyżki żelatyny
masa ananasowa:
  • ananasy w puszcze
  • galaretka cytrynowa
Sposób przygotowania: Masło podgrzewamy w małym garnuszku do czasu aż się roztopi. Ciastka kruszymy i  łączymy z masłem. Masę ciasteczkową wykładamy na dno tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody. Twaróg mielimy dwukrotnie. Ubijamy z cukrem. Dodajemy mascarpone. Mieszamy za pomocą miksera. Dodajemy kremówkę. Ubijamy do czasu aż masa zgęstnieje. Dodajemy przestudzoną żelatynę. Jeszcze chwilę miksujemy. Dokładamy wiórki. Łączymy z masa.  Masę twarogową wykładamy na blaszkę. Ananasy wyciągamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy za pomocą blendera tak, żeby powstała jednolita masa. Sok zlewamy do szklanki. Dodajemy tyle wody, aby otrzymać szklankę płynu. Podgrzewamy i rozpuszczamy galaretkę. Tężejącą galaretkę łączymy z masą ananasową. Wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce do czasu aż galaretka całkiem stężeje.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1,30- 2 h
Koszt przygotowania: ok. 25 zł




8 komentarzy:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger