Serniki na zimno królują na naszych stołach głównie w sezonie letnim. Postanowiłam też być "trendy" i sama wypróbować czemu to ciasto jest tak lubiane. Chciałam to się dowiedziałam. Ciasto wyszło pyszne, delikatne w smaku. Kokosowa masa i mus ananasowy to idealne połączenie. Polecam szczególnie osobom, które wolą mniej słodkie ciasta.
Składniki:
spód
- 25 dag ciastek zbożowych (użyłam "Digestive")
- 15 dag masła
masa twarogowa:
- 25 dag mascarpone
- szklanka kremówki
- 40 dag twarogu
- 10 dag wiórek kokosowych
- 8-10 łyżek cukru
- 3 łyżki żelatyny
masa ananasowa:
- ananasy w puszcze
- galaretka cytrynowa
Sposób przygotowania: Masło podgrzewamy w małym garnuszku do czasu aż się roztopi. Ciastka kruszymy i łączymy z masłem. Masę ciasteczkową wykładamy na dno tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody. Twaróg mielimy dwukrotnie. Ubijamy z cukrem. Dodajemy mascarpone. Mieszamy za pomocą miksera. Dodajemy kremówkę. Ubijamy do czasu aż masa zgęstnieje. Dodajemy przestudzoną żelatynę. Jeszcze chwilę miksujemy. Dokładamy wiórki. Łączymy z masa. Masę twarogową wykładamy na blaszkę. Ananasy wyciągamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy za pomocą blendera tak, żeby powstała jednolita masa. Sok zlewamy do szklanki. Dodajemy tyle wody, aby otrzymać szklankę płynu. Podgrzewamy i rozpuszczamy galaretkę. Tężejącą galaretkę łączymy z masą ananasową. Wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce do czasu aż galaretka całkiem stężeje.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1,30- 2 h
Koszt przygotowania: ok. 25 zł
Ciekawa jestem tego smaku :)
OdpowiedzUsuńO tak smak jest bardzo ciekawy:)
UsuńZapachniało tropikalnie :) pyszności!
OdpowiedzUsuńU mnie zasmakowało:)
UsuńBardzo fajny przepis na letnie podwieczorki....serniczek wygląda wspaniale :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie w sam raz na lato:)
UsuńBardzo przyjemny przepis :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Edytko:)
Usuń