9/13/2016

Kurczak z orzeszkami ziemnymi



Coś oryginalnego, pysznego i niespotykanego. W sezonie zimowym często robię pałki po kurpiowsku, w sezonie letnim zachciało mi się czegoś nowego. Jako, że marchew w sezonie wiosenno-letnim jest najlepsza i daje ciekawy słodki posmak, który uwielbiam to postanowiłam przygotować kurczaka właśnie w ten sposób.
Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • mleko kokosowe (400 ml)
  • garść orzeszków ziemnych niesolonych
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • imbir mielony
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Mięso posypujemy       z każdej strony solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy na tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Szklimy na tłuszczu. Dokładamy do mięsa. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Także przekładamy do garnka. 
Wsypujemy orzechy. Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy pastę curry. Dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut. Solimy i pieprzymy  do smaku. Doprawiamy imbirem. Podajemy na  ciepło. Danie najlepiej smakuje z ryżem.


źródło: przepis własny

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: ok. 1,15 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

2 komentarze:

  1. Lubie orzeszki ziemne w połączeniu z potrawami wytrawnymi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja próbowałam pierwszy raz. Ale połączenie smaków jak najbardziej do powtórzenia.

      Usuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger