Coś oryginalnego, pysznego i niespotykanego. W sezonie zimowym często robię pałki po kurpiowsku, w sezonie letnim zachciało mi się czegoś nowego. Jako, że marchew w sezonie wiosenno-letnim jest najlepsza i daje ciekawy słodki posmak, który uwielbiam to postanowiłam przygotować kurczaka właśnie w ten sposób.
Składniki:
- 1 kg pałek z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- mleko kokosowe (400 ml)
- garść orzeszków ziemnych niesolonych
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- sól, pieprz
- słodka papryka
- imbir mielony
- tłuszcz do smażenia
Wsypujemy orzechy. Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy pastę curry. Dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy imbirem. Podajemy na ciepło. Danie najlepiej smakuje z ryżem.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: ok. 1,15 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł
Lubie orzeszki ziemne w połączeniu z potrawami wytrawnymi :)
OdpowiedzUsuńJa próbowałam pierwszy raz. Ale połączenie smaków jak najbardziej do powtórzenia.
Usuń