Pączki z serka homogenizowanego (pączki serowe) to świetna propozycja na
Tłusty Czwartek czy
karnawał. Serowe pączusie to także smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak moja mama co weekend robiła coś słodkiego. Bardzo często robiła takie właśnie pączki- specjalnie na nasze życzenie. Jedliśmy, jedliśmy i najeść się nimi nie mogliśmy. Tak też było tym razem... Dla wyjątkowych łakomczuchów proponuję zrobić pączki z podwójnej porcji:
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 serki homogenizowane waniliowe (po 180 g każdy)
- 5 jajek
- 1/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder po posypania
Sposób przygotowania: Proszek do pieczenia łączymy z mąką. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem. Pianę z białek ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek stopniowo dodajemy ubitą pianę, serki homogenizowane i mąkę. Ciasto powinno być gęste. Łyżką wykładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Wystudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.
Uwaga: pączki można smażyć na oleju lub smalcu. Ja zdecydowanie polecam smalec.
Ilość porcji: ok 5
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 10 zł
Nigdy nie jadłam takich pączków, ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńPączki uwielbiam więc na pewno przyrządzę kiedyś :)
Pozdrawiam Basiu
To jak najszybciej trzeba nadrobić zaległości:)
UsuńMmm... zjadłabym takiego pączusia, aż ślinka cieknie na ich widok :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Patrycjo:)
UsuńA mi się kojarzy ze studiami, kiedy mój kolega non stop mnie takimi częstował! :D
OdpowiedzUsuńNo to na pewno są bardzo miłe wspomnienia:)
UsuńPrzypominają mi takie, które uwielbiałam kupować w cukierni, gdy byłam znacznie młodsza. Teraz ciężko je znaleźć, a ja uwielbiałam ich serowy smak !
OdpowiedzUsuńCiężko dostępne faktycznie. Dlatego najlepiej zrobić samemu:)
UsuńSzybkie, proste i smaczne :) Bardzo lubię takie mini pączki.
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja:)
Usuńale pyszności! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPyszne pączusie Basiu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńJakiej pojemności mają być serki?
OdpowiedzUsuńSerki miałam o pojemności 180 g.
UsuńSkusiłam się pączki z serka homogenizowanego są bardzo dobre tylko wygląd nie przypomina u mnie pączków ale najważniejsze , że są smaczne. Nie mogłam ich uformować w kuleczki , ciasto bardzo się lepiło.
OdpowiedzUsuńTe pączki takie mają być. Nie formuje ich się ręcznie tylko wykłada łyżką na gorący tłuszcz (co widać na zdjęciach z etapów przygotowania). Cieszę się, że smakowały. Pozdrawiam.
UsuńTak właśnie robiłam, a część nawet ciasta wyciskałam z rękawa i wychodziły ładne kształty. Niektóre z nich będę z nadzieniem wiśniowym . Pozdrawiam słodkiego czwartku
UsuńTeż fajny pomysł z tym rękawem. Z nadzieniem nie robiłam. Na pewno są przepyszne:)
Usuń