Wakacje to czas spotkań rodzinnych. Każdą wolną chwilę staram się także spędzić ze znajomymi. Polacy słyną z tego, że większość takowych spotkań odbywa się przy syto zastawianym stole. Prowadzę otwarty dom. Goście nie muszą zapowiadać się z miesięcznym wyprzedzeniem. Okres wakacji to czas, kiedy takie niezapowiedziane wizyty zdarzają się bardzo często. Warto wtedy mieć
coś dobrego pod ręką , z czego możemy wyczarować takie właśnie grzanki. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a zapewniam że znajomi z domu wyszli najedzeni i bardzo zadowoleni.
- 1 pszenny chleb
- kiełbasa lekko czosnkowa "Spichlerz Rusiecki'
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 15 dag żółtego sera
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- masło
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szklimy na łyżce masła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy. Chleb kroimy na kromki. Smarujemy masłem. Kiełbasę kroimy w plastry i wykładamy na chleb. Ser ścieramy na tarce. Pietruszkę drobno siekamy. Do miski wkładamy ser, natkę i cebulę z czosnkiem. Łączymy z majonezem. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowaną masę wykładamy na kromki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15 minut.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 8 szt.
Czas przygotowania: 0,45 h
Koszt przygotowania: ok. 10 zł
Za zaproszenie do wspólnej wakacyjnej zabawy dziękuję :
Wyglądają bardzo bardzo smakowicie ! Myślę, że chętnie bym takie zjadła na kolację, albo drugie śniadanie :}
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńTakich zapiekanek jeszcze nie robiłam :) Wyglądają bardzo syto i apetycznie!
OdpowiedzUsuńFaktycznie są i syte i bardzo smaczne:)
UsuńZapiekanka wygląda pysznie,chętnie wypróbuje przepis! Pozdrawiam Basiu
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Były bardzo smaczne.
UsuńAch te kalorie...dlaczego są takie pyszne :)
OdpowiedzUsuńTaki ich urok:)
Usuń