Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki z pracy. Bardzo długo czekał na wypróbowanie... no i się doczekał. Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z wypróbowaniem tego przepisu...to był naprawdę duży błąd. Rzadko piekę
ciasta, powiedziałabym, że tylko okazjonalnie. Pyszny biszkopt makowo- kokosowy przełożony słodkim, budyniowym kremem. Do tego delicje i galaretka- czego chcieć więcej. Ciasto pięknie prezentuje się na stole, więc polecam ten wypiek w szczególności na różnego rodzaju
przyjęcia i imprezy.
Składniki (25x36):
- 6 białek+ 3 żółtka
- szklanka cukru+ 10 łyżek cukru
- 3 łyżki maku
- 20 dag wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła
- 3 budynie śmietankowe
- 1 litr mleka
- 2 paczki delicji brzoskwiniowych
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Sposób przygotowania: Białka ubijamy na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Wiórki kokosowe dokładnie mieszamy z makiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z ubitą pianą. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w w 180 stopniach C przez ok. 30 minut. Budynie przygotowujemy rozpuszczamy w szklance mleka. Resztę mleka zagotowujemy z 10 łyżkami cukru. Dodajemy mieszankę budyniową. Gotujemy do czasu aż zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy mikserem. Powoli dodajemy budyń. Wykładamy na biszkopt. Masę budyniową wykładamy na biszkopt. Wykładamy delicje. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto.
Ilość porcji: ok. 20
Czas przygotowania: ok. 2,30 h
Koszt przygotowania: ok. 25 zł
A ja zrobię te ciasto bo wygląda apetycznie;]
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda jadłabym ;)
OdpowiedzUsuńhttp://purpurowyksiezyc.blogspot.com/
łatwe do zrobienia i bardzo dobre:) http://mojanadzieja.nstrefa.pl
OdpowiedzUsuńNo ,piekę te ciasto,zobaczymy co mi wyjdzie no i co powiedzą goście;]
OdpowiedzUsuńKto już robił to ciasto, bo interesuje mnie ta masa budyniowa czy się nie rozlewa PRZY KROJENIU.
OdpowiedzUsuńNie rozlewa się ale ja robiłam z masą karpatkowa ta oryginalna jest o niebo lepsze
UsuńCzy ktoś piekł już to ciasto bo również interesuje mnie ta masa budyniowa, czy się nie będzie wylewać, albo do tego ciasta zrobię inną masę.
OdpowiedzUsuń1 paczka budyniu jest na 500ml mleka przewaznie a w przepisie jest 3 paczki budyniu na 1 l mleka . Robilam to ciasto i zapewniam ze nic sie nie wylewa .
OdpowiedzUsuńPotwierdzam:)
UsuńMoje smaki, super
OdpowiedzUsuń