Pyszne, lekkie, delikatnie kwaśne. Właśnie takie ciasto cytrynowe przygotowałam na moje przyjęcie urodzinowe. Ciasto bardzo wszystkim smakowało. Jego przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale smak wynagradza wszystko. Masa cytrynowa została przygotowana na bazie cytrynowego kisielu i została przykryta warstwą ubitej śmietanki. Ciasto to polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za zbyt słodki wypiekami.Składniki (25x34):
biszkopt- 6 jaj
- 1 szklanka kartoflanki
- 1 duża łyżka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 3 cytrynowe kisiele
- 2 cytryny
- 10 łyżek cukru
- 0,5 l śmietany kremówki ( u mnie 36%)
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 25 dag mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 cytryny
- biszkopty (ok. 30 sztuk)
- 1/2 tabliczki czekolady deserowej
- łyżka masła
Cytrynę zaparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę (bez białych błonek). Wyciskamy z nich sok 3 szklanki wody wlewamy do garnka i zagotowujemy razem ze skórką, sokiem i cukrem. W jednej szklance rozpuszczamy kisiele. Dodajemy do gotującej się wody. Mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy z cukier i żelatynę.
Mascarpone przy pomocy miksera łączymy z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę z masłem rozpuszczamy na wolnym ogniu.
Przełożenie ciasta: biszkopt, masa cytrynowa, śmietana, biszkopt, masa mascarpone, biszkopty+polewa
Ilość porcji: ok. 20
Czas przygotowania: ok. 3 h
Koszt przygotowania: ok. 25 zł










Brak komentarzy:
Prześlij komentarz