Składniki (25x34):
biszkopt
- 6 jaj
- 1 szklanka kartoflanki
- 1 duża łyżka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 3 cytrynowe kisiele
- 2 cytryny
- 10 łyżek cukru
- 0,5 l śmietany kremówki ( u mnie 36%)
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 25 dag mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 cytryny
- biszkopty (ok. 30 sztuk)
- 1/2 tabliczki czekolady deserowej
- łyżka masła
Cytrynę zaparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę (bez białych błonek). Wyciskamy z nich sok 3 szklanki wody wlewamy do garnka i zagotowujemy razem ze skórką, sokiem i cukrem. W jednej szklance rozpuszczamy kisiele. Dodajemy do gotującej się wody. Mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy z cukier i żelatynę.
Mascarpone przy pomocy miksera łączymy z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę z masłem rozpuszczamy na wolnym ogniu.
Przełożenie ciasta: biszkopt, masa cytrynowa, śmietana, biszkopt, masa mascarpone, biszkopty+polewa
Ilość porcji: ok. 20
Czas przygotowania: ok. 3 h
Koszt przygotowania: ok. 25 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz