3/03/2017

Ciasto cytrynowe

Pyszne, lekkie, delikatnie kwaśne. Właśnie takie ciasto cytrynowe przygotowałam na moje przyjęcie urodzinowe. Ciasto bardzo wszystkim smakowało. Jego przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale smak wynagradza wszystko. Masa cytrynowa została przygotowana na bazie cytrynowego kisielu i została przykryta warstwą ubitej śmietanki. Ciasto to polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za zbyt słodki wypiekami.

Składniki (25x34):
biszkopt

  • 6 jaj
  • 1 szklanka kartoflanki
  • 1 duża łyżka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
masa cytrynowa

  • 3 cytrynowe kisiele
  • 2 cytryny
  • 10 łyżek cukru
krem śmietanowy

  • 0,5 l śmietany kremówki ( u mnie 36%)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
masa mascarpone

  • 25 dag mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 cytryny
ponadto


  • biszkopty (ok. 30 sztuk)
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • łyżka masła
Sposób przygotowania: Mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy ja do żółtek, jeszcze chwilę ubijamy. Powoli dodajemy sypkie składniki. Mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach C. Po przestudzeniu przekrawamy biszkopt na dwie części.
Cytrynę zaparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę (bez białych błonek). Wyciskamy z nich sok 3 szklanki wody wlewamy do garnka i zagotowujemy razem ze skórką, sokiem i cukrem. W jednej szklance rozpuszczamy kisiele. Dodajemy do gotującej się wody. Mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy z cukier i żelatynę.
Mascarpone przy pomocy miksera łączymy z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę z masłem rozpuszczamy na wolnym ogniu.

Przełożenie ciasta: biszkopt, masa cytrynowa, śmietana, biszkopt, masa mascarpone, biszkopty+polewa

Ilość porcji: ok. 20
Czas przygotowania: ok. 3 h
Koszt przygotowania: ok. 25 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger