3/02/2017

Sałatka z marynowanymi pieczarkami

Podobno ten kto jada sałatki ten piękny i gładki. Nie wiem czy to prawdziwe przysłowie- patrząc na moją osobę jadam tych sałatek zdecydowanie za mało. Pewnie dlatego, że zawsze wydawało mi się, że przygotowanie dobrej sałatki zajmuje wiele czasu. Nic bardziej mylnego. Tą sałatkę robi się na prawdę szybko. Jest to jedna z najsmaczniejszych sałatek jakie jadłam. Marynowane pieczarki nadają jej wyraźnego smaku, jednocześnie koperek nadaje jej delikatności. Kolejną zaletą jest to, że jest bardzo tania- z powodzeniem więc można przygotować dla gości, którzy uwielbiają nas odwiedzać pod koniec miesiąca, kiedy zasobność portfela nie jest już taka jaka powinna być:)

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu
  • 2 słoiczki marynowanych pieczarek (2 razy po 290 g)
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • długi ogórek szklarniowy
  • 2 pęczki koperku
 sos

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki musztardy
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Kukurydzę odsączamy na sitku. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Wszystkie sypkie składniki wkładamy do jednego naczynia. Dokładamy sos. Dokładnie mieszamy. Jeśli trzeba to jeszcze doprawiamy. Schładzamy w lodówce.
Uwaga: Jeśli chcesz mieć bardziej dietetyczną wersję sałatki, zamień majonez na jogurt naturalny.

Ilość porcji: ok. 5
Czas przygotowania: ok. 45 min.
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

2 komentarze:

  1. ja ostatnio wpadłam w wir przygotowywania sałatek i past kanapkowych:) smaczna sałtka:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger