Polędwica wieprzowa to szczególnie uwielbiane przeze mnie mięso. Jest niezwykle delikatna w smaku i krucha. Nie trzeba wcale wielu dodatków, żeby stworzyć z niej danie wyjątkowe. Ze względu na swój kształt świetnie nadaje się do zrobienia różnego przystawek. Połączenie pieczarek i sera gorgonzola jest rewelacyjne. Nadaje polędwiczkom bardzo ciekawy smak a mięso jest tak delikatne,że aż rozpływa się w ustach. Przygotowaną w ten sposób
przekąskę podaję na różnego rodzaju
przyjęcia i imprezy. Jest to też bardzo ciekawa propozycja, jeśli ktoś planuje
kolację we dwoje. Dla osób, które nie specjalnie przepadają za pleśniowymi serami polecam
polędwiczki z szałwią.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe ( u mnie po 40 dag każda)
- 30 dag pieczarek
- 20 dag sera gorgonzola
- pęczek natki pietruszki
- 6 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- olej + masło
Sposób przygotowania: Polędwiczki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso kroimy w 1,5-2 cm plasterki (po skosie). Lekko rozbijamy przy użyciu dłoni. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Delikatnie solimy i pieprzymy z każdej strony. Krótko przesmażamy na mieszance oleju i masła. Polędwiczki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Wykładamy na mięso. Gorgonzolę rozdrabniamy. Serem przykrywamy pieczarki. Pietruszkę drobno siekamy. Posypujemy z wierzchu każdą polędwicę. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Pieczemy przez ok. 20-25 minut. Podajemy na ciepło.
Ilość porcji: ok. 20 szt.
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 35 zł
Witam,spróbuje,przekaże swoje odczucie.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzekam z niecierpliwością
UsuńPolędwiczka i pieczarki to duet idealny. :)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
Usuń