Ostatnio naszło mnie na różnego rodzaju
placuszki. Zaletą tego typu dania jest to, że ich przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Miesza się zaledwie kilka składników i gotowe- mamy na talerzu pyszne śniadanie, obiad czy deser. Jako, że w mojej kuchni królują
banany i
kasza jaglana to przyszedł czas na połączenie tych uwielbianych przeze mnie składników. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Placuszki wyszły przepyszne, delikatne w smaku. Można podawać je polane jogurtem naturalnym i posypane cynamonem. Ja tym razem jednak postawiłam na
masło bananowe.
Składniki:
- 10 dag kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki)
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki (użyłam orkiszowej)
- tłuszcz do smażenia
- masło bananowe do posmarowania placuszków
Sposób przygotowania: Kaszę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Banany obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Dokładnie rozgniatamy przy pomocy widelca. Dodajemy kaszę jaglaną, jajka i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po łyżce masy. Placuszki bananowe smażymy z każdej strony na złoty kolor.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: ok. 25 placuszków
Czas przygotowania: 0,45 h
Koszt przygotowania: ok. 6 zł
Masło bananowe idealnie pasuje także do różnego rodzaju pieczywa. Można nim dekorować desery, posmarować naleśniki czy omlety. Jest to też pyszny dodatek do gofrów z bitą śmietaną i lodów. Produkt można zamówić bezpośrednio na stronie producenta.
Przepiękne placuszki i super przepis! :) Na pewno sprawdzę!
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńPyszne, zdrowe i sycące:)
OdpowiedzUsuńNic dodać nic ująć
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń