5/24/2017

Bananowe placuszki

Ostatnio naszło mnie na różnego rodzaju placuszki. Zaletą tego typu dania jest to, że ich przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Miesza się zaledwie kilka składników i gotowe- mamy na talerzu pyszne śniadanie, obiad czy deser. Jako, że w mojej kuchni królują banany  i kasza jaglana to przyszedł czas na połączenie tych uwielbianych przeze mnie składników. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Placuszki wyszły przepyszne, delikatne w smaku. Można podawać je polane jogurtem naturalnym i posypane cynamonem. Ja tym razem jednak postawiłam na masło bananowe.

Składniki:

  • 10 dag kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki)
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki (użyłam orkiszowej)
  • tłuszcz do smażenia
  • masło bananowe do posmarowania placuszków
Sposób przygotowania: Kaszę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Banany obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Dokładnie rozgniatamy przy pomocy widelca. Dodajemy kaszę jaglaną, jajka i mąkę. Wszystkie składniki  mieszamy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po łyżce masy. Placuszki bananowe smażymy z każdej strony na złoty kolor.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: ok. 25 placuszków
Czas przygotowania: 0,45 h
Koszt przygotowania: ok. 6 zł

Masło bananowe idealnie pasuje także do różnego rodzaju pieczywa. Można nim dekorować desery, posmarować naleśniki czy omlety. Jest to też pyszny dodatek do gofrów z bitą śmietaną i lodów. Produkt można zamówić bezpośrednio na stronie producenta.






6 komentarzy:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger