Cukinię mogłabym jeść niemal codziennie. O ile sama w sobie jak na mój gust jest mdła, i brakuje mi w niej wyraźnego (ostrego) smaku to w połączeniu z innymi dodatkami smakuje rewelacyjnie. O ile zimą jest to towar wręcz luksusowy ( ceny dochodzą do 15-20 zł za kg), to w sezonie wiosenno-letnim pozwolić na nią może sobie każdy :) Cukinia rewelacyjnie smakuje w połączeniu z pomidorami w postaci
zupy krem, którą bardzo często przygotowuję w sezonie jesiennym. Idealnie sprawdza się też jako dodatek do
sałatek.
Faszerowana cukinia z powodzeniem może stanowić samodzielne danie podane na obiad bądź na kolację. Cukinia faszerowana warzywami jest przepyszna i mało kaloryczna. Polecam.
Składniki:
- 3 cukinie
- 10 pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula ( u mnie czerwona)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 dag mozzarelli
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania: Cukinie przekrawamy na pół. Wydrążamy środki (miąższ zachowujemy). Solimy i pieprzymy. Układamy skórką do góry aby sok z cukinii swobodnie wyciekał. Miąższ z cukinii drobno siekamy. Paprykę, pieczarki i cebule kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy do smaku. mieszamy. Na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy warzywa. Dusimy przez ok. 5 minut. Farszem napełniamy cukinię. Cukinie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 30 minut. Posypujemy mozzarellą. Jeszcze chwilę zapiekamy do czasu aż ser się roztopi. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: ok. 1,15 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł
Fenomenalne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńI bach! Mam dzisiaj obiad :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że pyszny:)
UsuńCukinie jemy ze skórką?
OdpowiedzUsuńTak jeśli danie robimy z młodej cukinii gdzie skorka nie jest stwardniala.
Usuń