5/10/2017

Klopsiki z kaszą jaglaną

Uwielbiam dania, które robi się bardzo szybko, a rodzina myśli że w kuchni spędziłam cały dzień. Kocham też potrawy, które są w wersji fit, a smakują one całej rodzinie i nie muszę gotować "na dwa gary". Takie właśnie są klopsy z kaszą jaglaną. Pyszne, mięciutkie i aromatyczne- zanurzone w pysznym kremowym sosie. Danie najlepiej smakuje podane z makaronem .

Składniki:
  • 50 dag mięsa mielonego z indyka
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • jajko
  • 1 cytryna
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego (można pominąć)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • mleko do zabielenia
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania: Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy na sitku. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. 1 cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Druga cebulę kroimy w piórka. Do mięsa mielonego dodajemy kaszę, jajko, sok z połowy cytryny i cebulę pokrojoną w kostkę. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy słodką papryką, kminem, słodką papryką. Solimy i pieprzymy do smaku. Masę wyrabiamy i formujemy małe klopsiki. Wrzucamy je na rozgrzaną oliwę i smażymy do czasu aż ładnie się zrumienią. Wlewamy 2 szklanki wody. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Zabielamy mlekiem. Dodajemy cynamon, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: ok. 3
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

6 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi smaka:) Robię drobiowe mielone z jaglanką i pieczarkami i bardzo je lubię, dlatego takie klopsiki duszone również muszę koniecznie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowo i jak smacznie! :) No i ta kasza jaglana.. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger