5/08/2017

Sałatka z rukolą

Ostatnio w mojej kuchni królują sałatki. Dzieje się tak i ze względu na pogodę- jak nadchodzi wiosna to mam ochotę na bardziej lekką kuchnie, jak i ze względu na chęć odchudzenia mojej kuchni. Sałatki bardzo chętnie robię je na śniadania lub na kolację. Pomagają mi przetrwać trudne chwile w odchudzaniu. Najważniejsze, że wypełniają żołądek nie mając dużo kalorii. Bez żadnych wyrzutów sumienia można sięgnąć po dokładkę. Sałatka z suszonymi pomidorami i sezamem to danie, którym z powodzeniem można poczęstować gości podczas różnego rodzaju uroczystości lub po prostu zaserwować ją do mięsiwa z grilla.

Składniki:

  • 125 g rukoli
  • 50 dag pomidorków koktailowych
  • 10 dag suszonych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 15 dag czarnych oliwek
  • 5 łyżeczek sezamu
sos

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 3 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania: Rukolę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Odciskamy z nadmiaru wody. Pomidorki koktailowe przekrawamy na pół (ja pokroiłam w plasterki, bo jak na pomidorki koktailowe moje były wyjątkowo duże). Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do jednej miski. W małym naczyniu łączymy ze sobą oliwę z oliwek, sok wyciśnięty z cytryny i miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Sosem polewamy warzywa. Dokładnie mieszamy. Wierzch sałatki posypujemy sezamem.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: ok. 5-6
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Koszt przygotowania: ok. 25 zł


3 komentarze:

  1. Lekko i smacznie :) Idealna sałatka jakiś ciepły dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Uwielbiam sałatki z suszonymi pomidorami :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger